Namakanje travnih površin

Izdelava namakalnih sistemov za namakanje zelenic, vrtnih trat in parkov.

Informacije

Če imate kakršnokoli vprašanje o namakalnih sistemih, nas pokličite ali nam pišite preko elektronske pošte.

Namakanje vrtnih trat in parkov

Zelenice in druge travnate površine zaradi plitvega koreninskega sistema še posebej potrebujejo stalno in enakomerno oskrbo z vodo.
Namakalni sistemi omogočajo optimalno oskrbo travne ruše z vodo ob bistveno manjši porabi vode, kot bi jo dosegli z ročnim zalivanjem.
Večinoma vgrajujemo avtomatizirane namakalne sisteme z vgrezljivimi razpršilci.

Pri načrtovanju namakalnega sistema vedno upoštevamo pretok in tlak vode. Glede na pretok in tlak vode ter velikost in obliko površine, ki jo je potrebno namakati, določimo število in potek posameznih namakalnih vej (območij, ki se namakajo istočasno).

Širok izbor razpršilcev Rain Bird omogoča optimalno zalivanje celotne površine, ne glede na lego, obliko in prisotne objekte oz. zasaditve.
Glede na potreben domet in kot pršenja izberemo ustrezen razpršilec oz. šobo. Za vrtne trate večinoma uporabljamo statične in dinamične razpršilce. Statični imajo manjši radij zalivanja, od 0,9m pa do 5,5m. Dinamični razpršilci za namakanje okrasnih vrtov zalivajo večje razdalje od 4,6m pa vse do 16,8m razdalje. Razpršilci namenjeni namakanju parkov, nogometnih in golf igrišč pa imajo ob primernem tlaku in pretoku vode radij do 54m.

Avtomatizirano delovanje namakalnega sistema omogočajo elektromagnetni ventili in krmilna naprava.

Elektromagnetni ventili se vgradijo na začetku posamezne namakalne veje in omogočajo odpiranje in zapiranje dotoka vode v posamezno vejo. Povezani so s krmilno napravo, ki omogoča nastavitev intervala ter časa namakanja za vsako posamezno vejo. Krmilne naprave so običajno električne in namenjene vgradnji v suhe prostore (stavbo).
Možna je tudi vgradnja baterijskih (če ni možnosti priklopa na elektriko) ali vodotesnih (za vgradnjo na prostem ali v vlažne prostore) krmilnih naprav. Glede na izbor krmilne naprave (baterijska ali električna), se razlikujejo tudi elektromagnetni ventili.

Možna je tudi vgraditev senzorja padavin, ki še dodatno regulira namakalni sistem v primeru zadostne preskrbe trate z vodo zaradi padavin.

Namakalne sisteme za vrtne trate in druge zelenice je mogoče dopolniti oz. kombinirati z namakalnimi sistemi za zalivanje okrasnih in sadnih rastlin ter zelenjave.